M Haringrock2019vrijdag (89)

Over Haringrock

Ton Frissen

Haringrock is het oudste festival van Katwijk, en zelfs het oudste kustfestival van Nederland. Het waren in 1985 de Katwijkse muzikanten die het festival oprichtten. In die tijd waren (lokale) grootheden betrokken zoals Jan van der Plas (redacteur OOR) van de band Les Zazous en Cees Bergman (bekend van Rubberen Robbie, Catapult, Van Beukenstein en liedjesschrijver van diverse artiesten waaronder Andre Hazes, Patricia Paay, Rita Hovink, The Monotones en de Smurfen.

In 2006 nam Ton Frissen de organisatie van het festival over, destijds binnen in zalencentrum Tripodia. In 2014 besloot Frissen het festival uit te breiden en de grenzen verleggen. Haringrock werd in dat jaar voor het eerst een openluchtfestival op de boulevard van Katwijk. Het ging destijds nog om een eendaags festival. Haringrock kreeg snel meer populariteit en groeide in 2016 uit tot een tweedaags festival. Grote namen zoals Barry Hay, De Dijk, Van Dikhout en Adrian van den Berg traden op. Al een aantal jaren neemt Dennis Weening de presentatie van het festival voor zijn rekening. Dennis is al jaren actief als radio DJ, acteur en presentator van diverse televisie programma’s van de grootste zenders.

De laatste jaren speelden zelfs grote internationale artiesten op het Katwijks podium. Zo speelden er internationale artiesten zoals Ricky Warwick (Thin Lizzy, BSR), Marco Mendoza (Thin Lizzy, Whitesnake, Journey), Miquel Montalban (sessie-artiest van Duran Duran, Rod Steward), Marc Martel, Dilana Smith en Andrew Hagar (zoon van Sammy Hager van Halen).

Doelstelling

Haringrock heeft de doelstelling om bij te dragen aan de (toeristische) economie van Katwijk, om de badplaats zowel lokaal, regionaal en (inter)nationaal op de kaart te zetten. Daarnaast is het festival inmiddels een populair en herkend platform voor ondernemers en lokale goede doelen. Het festival wordt gedragen door meer dan 70 vrijwilligers en het bedrijfsleven, en krijgt veel sympathie van bekende artiesten en bekende Nederlanders.

De organisatie streeft ernaar om het evenement gratis te organiseren, maar zal alternatieven zoeken als de economische situatie en/of hoge kosten daar om vragen. In 2022 introduceerde Haringrock daarom de Katwijkpas, in samenwerking met Groupcard. Het doel was om de leefbaarheid in de gemeente te bevorderen, ondernemers en verenigingen met elkaar te verbinden en de consument voordelen te bieden. Haringrock staat altijd klaar om samen te werken, innovatief te zijn, en te verbinden. De stichting staat niet voor niets goed aangeschreven binnen en bij de Gemeente Katwijk.

Stichting Haringrock  

Stichting Haringrock omvat zowel het festival, als de grote Katwijkse vrijmarkt, het Brugwachtershuisje (erfgoed) met lokale producten en de Tonnenpoort. De eigen groep vrijwilligers werkt hiervoor hard aan een zo groot mogelijke maatschappelijke bijdrage aan de gemeente. De stichting brengt meer dan 70 vrijwilligers samen, met Ton Frissen als bestuurder. Stichting Haringrock werkt nauw samen met de Gemeente Katwijk, organisaties en verenigingen, zowel lokaal als regionaal.

Toekomst

Na twee jaar coronapandemie en door de huidige economische crisis is het een enorme financiële uitdaging om het festival te blijven organiseren. Ondernemers hebben geen of weinig budgetten voor financiële bijdragen aan evenementen of (sport)verenigingen. Er zullen nieuwe samenwerkingen en meer creativiteit nodig zijn om de benodigde financiële middelen toch bij elkaar te krijgen.

Dat maakt ook ticketverkoop voor Haringrock in 2023 noodzakelijk. Het is de wens om dit zo voordelig mogelijk te doen, om zoveel mogelijk festivalgangers laagdrempelig toegang te bieden. Door samen te werken en de verbinding te zoeken kunnen we grenzen verleggen en ontstaan hopelijk nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Zodra de economische situatie het toelaat streeft Haringrock ernaar om het festival weer gratis toegankelijk te maken.