Patrick Wessels Consumentenpsycholoog LINK Fotografie

Plasticvrij Haringrock is alvast coronaproof

De recyclebare plastic bekers blijken zowel duurzaam als hygiënisch heel geschikt. Het oudste kustfestival van Nederland hoopt op een mooie editie dit jaar.

Katwijk. Hoe de komende zomer eruit gaat zien blijft koffiedik kijken, maar festival Haringrock bereidt zich er in ieder geval zo goed mogelijk op voor. De recyclebare bekers waarmee het oudste kustfestival van Nederland vorig jaar plasticvrij gingen blijken ook hygiënisch ontzettend goed van pas te komen. Bovendien werkt het festival aan mogelijkheden om ook energieneutraal te worden.

“We bereiden ons voor op alle benodigde voorzorgsmaatregelen,” vertelt Patrick Wessels, vrijwilliger voor het festival. “De recyclebare bekers lijken goed van pas te gaan komen, omdat iedereen daardoor gewoon zijn of haar eigen drankje vasthoudt.” Daarnaast hoopt de organisatie dat het 1,5-meterbeleid in juli is aangepast en dat het weer mogelijk wordt om Haringrock met zo’n 5.000 bezoekers per avond te organiseren.

Initiatiefnemer Ton Frissen vertelt: “Vorig jaar stapten we over naar een plasticvrij festival, bijvoorbeeld met onze recyclebare bekers. Het was een grote stap met veel risico, die bijzonder goed heeft uitgepakt.” Hij ziet bovendien kansen voor dit jaar. “Met de bekers voorkomen we dat de drankjes steeds worden doorgegeven. Dat was toen natuurlijk niet de intentie, maar komt nu wel ontzettend goed uit.”

Het festival is erin geslaagd om alle bands die zouden komen spelen opnieuw te boeken voor de editie in 2021. Alleen headliner Uriah Heep zal ontbreken vanwege een Europese tour. De organisatie houdt nog even geheim wie de vervanger wordt, mede omdat er hard wordt gewerkt om voldoende sponsors te vinden in deze financieel lastige tijden. Dit zal dan ook geen makkelijk opgave gaan worden. Frissen heeft hierin al besloten om de horecaondernemers komend jaar met rust te laten, en de bestaande horecaondernemers die al eerder sponsor waren toch weer mee te nemen in de reclame uitingen en loyaliteitspas van het festival.

Haringrock zal in ieder geval nieuwe stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Wessels licht toe: “We onderzoeken de mogelijkheid om het festival energieneutraal te organiseren. We deden in 2019 al een proef met de Green Battery. Tijdens de komende editie zouden we het liefst helemaal geen aggregaten meer hebben draaien.”

Haringrock staat gepland voor 8, 9 en 10 juli 2021.

Ook interessantBekijk alles