Haringrock Verduurzaamt

Katwijks Haringrock-festival is eerste kustfestival dat verduurzaamt

Het Katwijkse festival Haringrock zet vanaf 2019 al volledig in op duurzaamheid. Het festival wil helpen de plasticsoep tegen te gaan door alle plastic wegwerpbekers, merchandise, bordjes en verpakkingen te vervangen voor duurzame alternatieven. Samen met Stichting 20Duurzaam20 uit de kustplaats werd er gewerkt aan zoveel mogelijk duurzame plannen voor de editie in de zomer van 2019. Met die ambitie wil het festival verder gaan.

“Het zal niet makkelijk worden, maar we zijn uitgegroeid tot een toonaangevend festival in de regio en willen hiermee het goede voorbeeld geven. Een festival zonder plasticbekers, -tassen en andere wegwerpartikelen was voor de coronacrisis pas het begin. We willen uiteindelijk helemaal energieneutraal worden,” aldus Ton Frissen, initiatiefnemer van Haringrock.

“Bezoekers van ons muziekfestival op het strand kopen duurzame en herbruikbare polypropyleenbekers. En wie dat niet wil kan de beker na afloop in speciale recycling-containers gooien, zodat ze het jaar daarna opnieuw gebruikt kunnen worden,” licht Frissen toe. “We besparen op deze manier meer dan 1.000 kg plasticafval, nog los van alle plastic bordjes, vorkjes, verpakkingen en rietjes die we hebben vervangen.”

Haringrock heeft de ambitie om de komende jaren volledig energieneutraal te worden, bijvoorbeeld door de huidige dieselaggregaten te vervangen voor milieuvriendelijke alternatieven. Initiatiefnemer Frissen verwacht dat andere festivals in de regio dit voorbeeld snel zullen volgen.

Duurzaam verplaatsen

Het festival en alle activiteiten vinden plaats over een uitgestrekt gebied langs de Katwijkse boulevard. Vrijwilligers hebben vooral van en naar de Katwijkse vrijmarkt en het Ondernemersplein moeite om zich snel te verplaatsen. Groene Scooters in Twijzelerheid (Friesland) is deelnemer van de vrijmarkt en sponsor van ons festival geworden. Het bedrijf wil graag een steentje bijdragen om de vrijwilligers op een duurzame manier te laten verplaatsen. Samen met onze sponsor Luyten Tweewielers in Katwijk a/d Rijn besloten ze dan ook drie stuks E-steps te sponsoren. Ook dat vervoer draagt op die manier bij aan een duurzaam evenement. Kortveen Reclame heeft de E-steps voorzien van het logo van Haringrock.

Haringrock is een jaarlijks festival op het strand van Katwijk. In 2022 vindt Haringrock plaats op vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli. Op donderdag 7 juli organiseert Haringrock ‘Hudson Live’: een speciale avond die in het teken staat van het goede doel De Katwijkse Ziekte. Wil je erbij zijn? Bestel je Katwijkpas op www.katwijkpas.nl

Ook interessantBekijk alles