Duurzaam

Katwijks Haringrock-festival genomineerd voor Eneco Luchterduinen fonds

HARINGROCK VERDUURZAAMT: FESTIVAL WIL VOLLEDIG PLASTICVRIJ EN ENERGIENEUTRAAL WORDEN

Het Katwijkse festival Haringrock zet vanaf 2019 volledig in op duurzaamheid. Het festival wil helpen de plasticsoep tegen te gaan door alle plastic wegwerpbekers, merchandise, bordjes en verpakkingen te vervangen voor duurzame alternatieven. Samen met Stichting 20Duurzaam20 uit de kustplaats wordt er gewerkt aan zoveel mogelijk duurzame plannen voor de editie in de zomer van 2019. Met die ambitie is het festival genomineerd voor het Eneco Luchterduinen Fonds.

“Het zal niet makkelijk worden, maar we zijn uitgegroeid tot een toonaangevend festival in de regio en willen hiermee het goede voorbeeld geven. Een festival zonder plasticbekers, -tassen en andere wegwerpartikelen is pas het begin. We willen uiteindelijk helemaal energieneutraal worden,” aldus Ton Frissen, initiatiefnemer van Haringrock.

Haringrock en Stichting 20Duurzaam20 zijn voor deze ambitie genomineerd voor het Eneco Luchterduinen Fonds. Het fonds ondersteunt elke twee jaar een initiatief en helpt daarmee het kustgebied van de gemeenten Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal en Katwijk te verduurzamen. Het festival wil de bijdrage gebruiken om in één keer alle plasticbekers te vervangen voor duurzame exemplaren.

"Bezoekers van ons gratis muziekfestival op het strand kopen duurzame en herbruikbare polypropyleenbekers. Dankzij een jaarlijks uniek ontwerp wordt dat een mooi collectersitem, dat velen graag mee naar huis zullen nemen. En wie dat niet wil kan de beker na afloop in speciale recycling-containers gooien, zodat ze het jaar daarna opnieuw gebruikt kunnen worden,” licht Frissen toe. “We besparen op deze manier 1.000kg plasticafval, nog los van alle plastic bordjes, vorkjes, verpakkingen en rietjes die we willen vervangen."

Haringrock heeft de ambitie om de komende jaren volledig energieneutraal te worden, bijvoorbeeld door de huidige dieselaggregaten te vervangen voor milieuvriendelijke alternatieven. Initiatiefnemer Frissen verwacht dat andere festivals in de regio dit voorbeeld snel zullen volgen. Het festival is bovendien betrokken bij World Ocean Day en de themaweek, waarin inwoners, ondernemers, de gemeente, de Rabobank en anderen zich sterk maken tegen de plasticsoep. Iedereen die Haringrock graag wil helpen het festival te verduurzamen kan vanaf 21 januari stemmen bij het Eneco Luchterduinen Fonds.

- Update - Het is inmiddels gelukt! zie Haringrock wint bijdrage Eneco Luchterduinen Fonds

OVER HARINGROCK

Haringrock is een jaarlijks festival op het strand van Katwijk. In 2019 vindt Haringrock plaats op vrijdag 12 juli en zaterdag 13 juli. Het festival is gratis toegankelijk, net als de vrijmarkt en het ondernemersplein.

OVER STICHTING 20DUURZAAM20

20Duurzaam20 is een initiatief van ondernemers uit Katwijk. Het doel van 20Duurzaam20 is om in 2020 20% van de energie duurzaam op te wekken. Deelnemers van dit platform zijn de inwoners van Katwijk, de ondernemers, verenigingen, scholen en de gemeente. Samen zorgen we ervoor dat we duurzamer leven, spelen en werken.

OVER ENECO LUCHTERDUINEN FONDS

Het Eneco Luchterduinen Fonds helpt mee aan het verduurzamen van het kustgebied van de gemeenten Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal en Katwijk, en wil de kustbeleving voor bewoners en toeristen in dat gebied op een duurzame manier versterken.

Ook interessantBekijk alles