Haringrock Koningin

Haringrockkoningin word boegbeeld van Katwijks festival

Katwijk: Haringrock laat ook in tijden van corona nog altijd van zich horen. Het regent helaas tegenslagen om het festival te organiseren, maar de organisatie zit niet stil. De in Katwijk woonachtige Anneke Ouwehand verbindt zich namelijk aan het oudste festival van Katwijk. Zij staat in Katwijk en omstreken bekend als de Haringkoningin. Met zo’n naam en statuur kon een samenwerking eigenlijk niet uitblijven.

Initiatiefnemer Ton Frissen vertelt: “Ze is een geweldige blikvanger en altijd erg enthousiast over het product haring, dat is waar de meesten in haar omgeving Anneke van kennen. Ze past daarmee in het plaatje van Haringrock, dus is wat ons betreft de ideale Haringrock-koningin. Het is een rol die Anneke op het lijf geschreven is.” 

Anneke Ouwehand startte in 2019 haar gelijknamige bedrijf, en staat sindsdien in Katwijk en omgeving bekend als de ‘haringkoningin’. Ze zocht een catchy naam voor haar bedrijf, waarin haar passie en expertise voor haring tot uiting zouden komen. Op jonge leeftijd heeft ze leren haring snijden, en is dat uiteindelijk haar beroep geworden. Haring snijden is voor haar een ware sport. Zelf vindt ze dat het altijd mooier en beter kan.

Inmiddels wordt Anneke steeds vaker gevraagd voor visbeurzen, lessen op scholen, workshops en festivals. Zo kwam ze bijvoorbeeld bij het muziekfestival Lowlands terecht, en heeft ze daar 3 jaar achter elkaar demonstraties en workshops over haring snijden mogen geven. Zelfs in Spanje heeft ze workshops en demonstraties gegeven, en deed ze mee aan haringwedstrijden waar ze keer op keer de winst pakte.

Vervolgens werd ze gevraagd om op de nationale televisie samen met Claudia de Breij het eerste vaatje Hollandse Nieuwe te keuren en te promoten. De foto met de zoenende haring haalde alle kranten. Inmiddels krijgt de Katwijkse veel bekendheid in ons land, en wordt ze gevraagd door prominente en bekende Nederlanders, zelfs een bezoek aan het Koningshuis werd haar gegund.

Ze staat vooral bekend om het masseren van de haring. Dit is een nieuwe manier om de haring nog malser te maken. “Ik merkte dat de haring extra mals en zacht wordt én lekkerder smaakt als je deze eerste masseert. Zo kan ik de beste smaaksensatie uit de haring halen, ik geniet daar echt van,” vertelt de Haringkoningin zelf.

Haar plannen voor de toekomst zijn ambitieus. Ze wil graag het gezicht worden van de Nederlandse haring, in de lijn van het bekende Kaasmeisje. Anneke voelt zich verantwoordelijk voor het presenteren van deze heerlijke oer-Hollandse delicatesse aan de consument, met name voor de nieuwe generatie.  Dit nostalgische product is een stukje Nederlandse cultuur en daar wil ze zich graag sterk voor maken.

Met Haringrock kiest Anneke voor een mooi nieuw podium, waarmee ze onder andere jongeren hoopt aan te spreken. Ze wil hen de gezonde haring graag laten proeven en leren waarderen. Als boegbeeld van dit populaire festival komt een droom voor haar uit, vooral ook in haar rol als Haringkoningin.

Ben je benieuwd naar het nieuwe snijden en haar activiteiten met de haring? Volg Anneke dan op instagram. Haar account is '@deharingkoningin_herringqueen'.  Uiteraard zal de queen ook tijdens Haringrock aanwezig zijn.

Ook interessantBekijk alles