Haringrock Verbiedt Lachgas Op Festival

Haringrock verbiedt lachgas op festival

Katwijk. Het oudste festival van Katwijk gaat op eigen initiatief lachgas verbieden. De organisatie vindt om meerdere redenen dat dit niet thuishoort op hun festival. Sinds vorig jaar is Haringrock een volledig wegwerpplasticvrij festival, de introductie was een groot succes. Dit jaar zal het gratis festival opnieuw vooroplopen, door alle ballonnen en daarmee ook lachgas te weren.

“Duurzaamheid en veiligheid gaan wat ons betreft hand-in-hand. We stoppen met alle ballonnen, inclusief die met lachgas,” vertelt woordvoerder en communicatieadviseur Patrick Wessels. “Lachgas is een opkomende partydrug, waarvoor tijdens ons gratis festival Haringrock geen plaats is.”

Eerder deze week besloot initiatiefnemer van Haringrock Ton Frissen dat de verkoop en het gebruik van lachgas op zijn evenementen en festivals niet langer zijn toegestaan. Lachgas is op veel festivals te koop voor een paar euro per ballonnetje. Door dit expliciet en op eigen initiatief te verbieden maakt Haringrock graag de weg vrij om zo’n verbod ook via de evenementenvergunning toe te passen.

Frissen combineert veiligheid met duurzaamheid, omdat het ook al niet is toegestaan om ballonnen op te laten tijdens festivals. Dit levert grote milieuschade op en is daardoor niet in lijn met de duurzame visie van Haringrock. Volgens de organisatie zou lachgas geen uitzondering op die ballonnen-regel moeten zijn.

Bezoekers die lachgas gebruiken of verhandelen zullen vanaf komende editie van het terrein worden gezet. Haringrock gaat daarmee op eigen initiatief een stap verder dan veel andere festivals. Waar zij vaak met de gemeente overleggen over een gedoogbeleid geeft het Katwijkse festival graag het goede voorbeeld. Bezoekers kunnen onwel worden door lachgas en de schade van ballonnen voor het milieu is groot. Haringrock heeft daarom besloten om alle vormen daarvan te verbieden.

Haringrock vindt dit jaar plaats op 10 en 11 juli. Het festival bestaat dan 35 jaar.

Ook interessantBekijk alles