Uriah Heep

50 jaar uriah heep en leadzanger thin lizzy komen naar haringrock

Katwijk. Haringrock is niet alleen het oudste festival van Katwijk, uit een artikel van het magazine Discover the Benelux blijkt dat het bovendien het oudste kustfestival is. Dit jaar bestaat Haringrock namelijk 35 jaar, dus dat moet gevierd worden. De organisatie pakt groot uit, met een extra (Ibiza)markt op de boulevard, een feestavond met ‘Hudson Live!’, de Katwijkse vrijmarkt en twee avonden Haringrock met bijzondere internationale headliners.  En vergeet de bijzondere eye-catcher niet, een groot reuzenrad dat drie dagen lang voor beleving en een mooi uitzicht op de Katwijkse boulevard zal zorgen. En ondanks die grootse plannen, is het festival ook dit jaar weer gewoon gratis toegankelijk.

Het Haringrockfestival is een grote speler geworden in het festivalcircuit. Buiten de vele Katwijkers die in gezinsverband het festival bezoeken, komen er ook veel bezoekers van buiten Katwijk op af. Door de landelijke en zelfs internationale bekendheid die het festival inmiddels krijgt is het goed op de kaart gezet en bovendien volwassen geworden. Voor de Katwijkers is het festival bovendien niet meer weg te denken uit hun dorp. Na eerdere grote namen als Barry Hay, De Dijk, Van Dik Hout en Adrian van den Berg zullen dit jaar opnieuw grote internationale namen optreden.

Uriah Heep

Initiatiefnemer Frissen heeft niemand minder dan de wereldberoemde band Uriah Heep weten te strikken voor het festival. De Britse rockband is momenteel druk bezig met de ‘50 years of Uriah Heep Tour’ en komt speciaal voor Haringrock naar Nederland. Het paste precies in het plaatje, vertelt Ton Frissen trots: “Zo’n band hoort thuis op ons festival, zeker gezien de 35 jarige jubileumeditie, en het 50 jarig bestaan van Heep. De Britse rockband staat voor een generatie van pure progressieve hard rock. Uit de gouden periode voor deze stroming, de geweldige late jaren ’60 en jaren ’70.

Uriah Heep heeft de Britse heavy metal op de kaart gezet, samen met bands zoals Led Zeppelin en Deep Purple. Al met hun debuutalbum Very ‘Eavy, Very ‘Umble, net als met hits als Lady in Black, Easy Livin, Gypsy, Bird of Prey.

Uniek zijn de meerstemmige backing-vocals en de invloeden vanuit diverse stijlen. De band combineert op die manier progressieve rock, hardrock, heavy metal, jazz, en soms zelfs country.

De band geldt na 25 studioalbums, tal van live releases en compilaties en als de Beach Boys of Heavy Metal als absolute Rock ’n Roll-pioniers. Met optredens in Duitsland, Scandinavië, Japan en bijvoorbeeld Rusland, waar ze de eerste band waren om in 1987 te spelen voor 180.000 toeschouwers. Ze verkochten meer dan 40 miljoen albums, waarvan 36 miljoen in de rest van de wereld buiten Amerika.

Uriah Heep bestaat inmiddels 50 jaar en is in die tijd niet minder dan vier belangrijke fases doorgegaan. Met wereldwijde tours en spectaculaire acts achter de rug is het de ideale headliner voor 35-jaar Haringrock. Hun songs en muziek hebben de tand des tijds geweldig doorstaan, en met de machtige ‘Heep’ nog net zo krachtig als altijd mogen we daar nog enorm veel van verwachten.

Ricky Warwick/ Thin Lizzy & BSR

In september 2009, begon Warwick als frontman van Thin Lizzy en vergezelde de rockband als leadzanger en gitarist. Ricky Warwick toerde met Thin Lizzy in 2011 door Europa. Deze Europa toer stond in het teken van de toen 25 jaar geleden overleden originele zanger Phil Lynott. In december 2012, was Warwick mede-oprichter van de spin-off band van Thin Lizzy ‘Black Star Riders’ om nieuw materiaal uit te brengen dat grotendeels is gecomponeerd door Warwick en gitarist Damon Johnson. Met Damon Johnson had organisator Ton Frissen al zeer goed contact, en hij wilde Damon dan ook dit jaar naar Nederland halen. Dit plan werd voor 35 jaar Haringrock helaas verstoord, omdat er een Canadese toer aan zat te komen, en hij de studio induikt om nieuwe nummers uit te brengen. Ricky Warwick deelde eerder al het podium met bands zoals The Ramones, Alice In Chains, Iron Maiden en Metallica.

Haringrock and Friends

Op vrijdagavond sluit de speciaal opgezette rockband ‘Haringrock and Friends’ af. Frissen bedacht het idee in samen met Katwijker Rob Ouwehand (Coverrob/ Carthago) Hij vertelt: “We wilden voor deze speciale editie graag Katwijkse muzikanten de mogelijkheid geven om een band te vormen, en vooraanstaande bekende rockartiesten toevoegen vanuit de contacten van Haringrock.” Ricky Warwick (Thin Lizzy/ Black Star Riders), Andrew Hagar (zoon van Sammy Hager/ Van Halen), Miquel Montalban (gitarist en busker-youtube-icoon)  gaven al snel hun medewerking. Bovendien staan nog wat andere gastartiesten in de planning, maar dit hangt af van hun tourschema’s. Dat het een buiten gewoon bijzondere formatie zal vormen mag dan ook duidelijk zijn.

Programma / Coronavirus

De organisatie deelt haar zorgen omtrent het Coronavirus en volgt deze ontwikkelingen op de voet. De komende tijd zullen wij dan ook in nauw overleg met artiesten, leveranciers en gemeente blijven. Het programma van Haringrock staat dit jaar grotendeels in het teken van 35 jaar terug in de tijd. Oude muziektijden zullen herleven met interessante (internationale) artiesten. Eerste klas tribute, coverbands en een band met eigen werk maken het programma compleet en divers. Haringrock zal zich ook dit jaar weer gaan overtreffen. Het unieke is dat het festival ook dit jaar dankzij de vele vrijwilligers en het sponsorplatform wat organisator Ton Frissen heeft weten te creëren weer gratis toegankelijk is. Wil je meer weten over het programma of over Haringrock zelf, bezoek dan de vernieuwde website www.haringrock.nl. Het festival vindt plaats op 10 en 11 juli in Katwijk.

Ook interessantBekijk alles