Kinderen bekijken band

Haringrock is duurzaam, gastvrij en toegankelijk

Haringrock is het langstlopende festival van Katwijk. Het podium op de Katwijkse boulevard brengt jaarlijks muzikanten, ondernemers en duizenden bezoekers samen. Dat combineert economische, maatschappelijke en sociale waarde voor Katwijk en omgeving. 

Het festival maakt zich sinds 2019 sterk voor meer duurzaamheid. Daarnaast zijn we een gastvrij en toegankelijk festival, zowel voor inwoners van Katwijk en omstreken als toeristen uit heel Nederland.

Duurzaam

Sinds een aantal jaren maakt Haringrock zich sterk voor meer duurzaamheid. Wij vinden een schone omgeving aan het strand belangrijk. In 2019 organiseerden we het festival voor het eerst wegwerpplastic-vrij. De plastic drinkbekers werden vervangen voor een herbruikbare beker, die bovendien een leuke herinnering is voor veel bezoekers.

Plastic merchandising werd vervangen door katoen, op de Katwijkse vrijmarkt zijn geen plastic tasjes en wegwerpplastic toegestaan en ballonnen en confetti tijdens de shows zijn verleden tijd. Bovendien worden de plastic betaalmunten vervangen door het digitale PIEK-systeem.

De show- en podiumverlichting is uitgevoerd in LED. De toiletten gebruiken ecologische handzeep. We scheiden al het afval, voor meer recycling en de duurzame verwerking van afvalstromen.

Momenteel zijn we met de gemeente Katwijk in gesprek om de stroomvoorziening aan te passen, zodat we geen aggregaten meer nodig hebben en helemaal energieneutraal kunnen organiseren.

De traditionele en zeer-gewaardeerde vuurwerkshow in samenwerking met Caffero Fireworks bestaat uit duurzaam en ecovriendelijk vuurwerk. Eco-vriendelijke grondstoffen vervangen de traditionele zware metalen. In plaats van plastic wordt er recyclebaar karton gebruikt. Na de show wordt de afsteeklocatie volledig opgeruimd en schoongemaakt. Gevonden materialen worden gerecycled.

Toegankelijk en gastvrij

Haringrock moet voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn. Daarom doen we het volgende:

  • Informatie op de website over de toegankelijkheid van ons evenement.
  • Invalidetoilet op het festivalterrein
  • Assistentie tijdens het festival voor bezoekers met een beperking.
    Zij ondersteunen bij vragen en bieden hulp. Bij calamiteiten assisteren zij bezoekers met een beperking. Bovendien bieden ze assistentie bij de bar bij het kopen van consumpties. Onze vrijwilligers die deze assistentie verlenen hebben ervaring in de zorg, voor mensen met een beperking.
  • Visuele waarschuwingen en oproepen op de LED-schermen bij calamiteiten, bijvoorbeeld voor doven en slechthorenden.
  • Het reuzenrad heeft een speciaal aangepaste gondel, toegankelijk voor rolstoelgebruikers en bezoekers met een rollator. Bezoekers die assistentie nodig hebben worden daarbij geholpen.

We streven er doorlopend naar om onze toegankelijkheid verder te verbeteren.

Vanzelfsprekend is Haringrock er voor iedereen. Als gastvrij festival maken wij geen onderscheid tussen bezoekers op basis van hun huidskleur, geaardheid of religie. Iedereen is welkom en moet zich vrij voelen om gezamenlijk te feesten en te genieten van ons mooie programma.