Programmering Haringrock bekend!

Witte rook! De line up voor het oudste festival van Katwijk is rond. Maar liefst 29 bands hebben zich aangemeld voor het Haringrockfestival wat deze zomer op de Katwijkse boulevard zal worden gehouden. Van die 29 zijn er 6 geprogrammeerd voor Haringrock. Zes acts uit verschillende muzikale windstreken maar die één ding gemeen hebben: alle bands hebben minimaal een Katwijkse muzikant in de gelederen.

Programmering bekendDat is namelijk een voorwaarde om op het langst bestaande festival van Katwijk te mogen spelen. Het is een Katwijks festival en is in al de jaren dat het bestaat altijd onverminderd populair gebleven. Doch het feit dat het festival nu een groot (gratis) openluchtfestival is geworden zal zeker debet zijn aan het grote aantal aanmeldingen.

Om een affiche met 6 namen te krijgen, moesten er dus 23 afvallen. De organisatie heeft er een flinke kluif aan gehad en zag zich met veel dilemma’s geconfronteerd. Het ging namelijk niet zozeer om het afvinken van de beste bands. Uitgangspunt van Haringrock is om een podium te bieden aan bands die zich op die manier aan een groter publiek kunnen presenteren waarbij het natuurlijk ook voor het publiek aantrekkelijk moet zijn. Veel beginnende bands deden hierdoor in het verleden al hun podiumervaring op.

Niet alleen de hoeveelheid belangstelling vanuit de bands; ook het feit dat Haringrock ineens weer onderwerp van gesprek was in de lokale en nationale muziekscene heeft de organisatie doen besluiten om de aanvankelijk als gast geplande Deense band Fate te laten vervallen. Zodoende kon een extra band uit de kustgemeente worden toegevoegd aan de programmering van Haringrock, dat als afsluitende activiteit van de Visserijweek door Dennis Weening (onder meer bekend van Expeditie Robinson) zal worden gepresenteerd. Wat staat er op het menu?

Crazy Mama

Band rondom de excentrieke zangeres Bianca Netten, een dame die voor het grote publiek nog relatief onbekend is. Tenzij je een regelmatige bezoeker bent van het Haagse pubcircuit. In dat geval is de kans namelijk groot dat je deze krullenbol wel eens bent tegen gekomen als zangeres van een jazzy ensemble. Bianca kan veel maar is bovenal een rockchick. Het ene moment hard en gemeen – het andere moment zwoel en zacht alsof ze je oorschelp in is gekropen. Met het ontstaan van Crazy Mama is ook de Katwijkse rasmuzikant Dirk van Duijn (Tinus Tulp) weer terug van weg geweest. Crazy Mama is een 6-mans formatie met bij elkaar opgeteld zo’n tweehonderd jaar podiumervaring.

Westcoast

Als je bands gaat selecteren voor een openluchtfestival op de Boulevard kun je natuurlijk onmogelijk voorbij gaan aan een band met de naam Westcoast. De naam is letterlijk ontleend aan de westkust van ons land. Het was daar aan het Katwijkse strand namelijk dat de bandkern voor het eerst samen speelde. De `kampvuurcultuur` die het strandleven eind jaren 70, begin jaren 80 nog kenmerkte zorgde ervoor dat de akoestische gitaar immens populair werd. Jongens, meiden, kampvuurtje, biertje en natuurlijk muziek. Een destijds veelvoorkomend tafereel en ook nu nog een prima manier om een lekkere zomeravond mee door te komen.

Montany

Het is alom bekend dat Katwijk metal-minded is en veel heavy bands heeft voortgebracht. Montany is er een van. En wat voor een: Metal met een twist noemen ze het zelf! Deze zware jongens doen wat ze leuk vinden en dat doen ze verdraaid goed. Zo goed dat het ze ooit een Duits platencontract opleverde waarmee ze veel media aandacht kregen in zowel Duitsland als Italie. Met Montany is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid metalvitamientjes op 29 juni royaal afgedekt.

Falling Leo

Dit indie-sextet bestaat nu 9 jaar. In die 9 jaar heeft de band een repertoire opgebouwd met alleen maar eigen werk. Hun muziek laat zich het beste omschrijven als melodieuze rock/pop met scherpe randjes. Ze maken liedjes voor de liefhebbers, de sarcasten en de optimisten. Naast het hardnekkig blijven uitbreiden van hun repertoire houden zij zich tevens bezig met opnemen, afmixen, filmen en monteren van tracks en videoclips. Veelzijdig clubje dat Falling Leo.

’t Is Iet Ars

Volgens Katwijks dialect betekent dat: Het Is Niet Anders. En dat is letterlijk wat ze nastreven. Trefwoorden: gewoon, herkenbaar, ongecompliceerd, vermakelijk.

Met een repertoire van disco, blues, rock, meezingers is de band een Voor-Ieder-Wat-Wils-band. Beetje de Linda de Mol onder de buurmeisjes: veilig, vertrouwd en altijd goed. Ze zijn met z’n achten en klinken zeer fris en vooral zeer zomers.

Van Beukenstein

Cees Bergman is de zanger van Van Beukenstein en Katwijker van oorsprong. Hij was nog geen 10 jaar oud toen hij op zijn slaapkamertje in de Parsstraat al liedjes aan het schrijven was en had kort daarna zijn eerste optreden te pakken. Als sopraan bij mannenkoor Jubilate. Na dit debuut ging het hard met de sympathieke en gedreven Katwijker. Hij brak door met de band Catapult, scoorde in die jaren een flink aantal TOP 10-hits en stond elke week wel in Popfoto, Hitkrant of Muziek Express. Van die triomftocht genoot hij met volle teugen. Maar wat met Catapult lukte, lukte ‘m eind jaren 70 ook weer met de Monotones. De single Mono werd niet alleen in ons land maar ook in Duitsland een enorme hit.

En toen kwam begin jaren 80 het megasucces. Het begon als grap maar liep flink uit de klauw: Rubberen Robbie. Drank, werkloosheid en onverschilligheid waren de thema’s die -royaal uitvergroot- centraal stonden in de nummers waarvan De Nederlandse Sterren Die Stralen Overal zelfs de eerste plaats van de Top 40 bereikte. De Leidse Hut van Ome Henne was in die periode the place to be. Inmiddels waren de kwaliteiten van Cees Bergman als liedjesschrijver opgemerkt door een aantal Nederlandse artiesten aan wie hij zijn diensten verleende middels zijn bedrijf Cat Music. O.a. Andre Hazes had er een aantal hits aan te danken (Kleine Jongen, Een Beetje Verliefd). Met Van Beukenstein is Cees Bergman alweer een jaar of zeven op de Nederlandse podia te zien. Het is een Classic Rock-band die -zoals de naam al verraadt- lekker rockt, beukt en opzwepend is en het is een festivalband bij uitstek.

Haringrock wordt op zaterdag 29 juni als afsluiter van de Visserijdagen gehouden op de Boulevard in Katwijk en is gratis toegankelijk.

Haringrock WebStore!

Programma Haringrock

Vrienden van