Haringrock wordt openluchtfestival

Oudste festival van Katwijk in Visserijweek 2013

Het Katwijkse Haringrockfestival gaat verhuizen. Na jaren achtereen te zijn georganiseerd in Zalencentrum Tripodia schuift het festival volgend jaar een kilometertje op naar de Katwijkse Boulevard. Buiten op het Schaakplein zal aan een nieuwe traditie worden gebouwd: Haringrock is namelijk als Katwijks langst-bestaande festival door de SVK (Stichting Visserijdagen Katwijk) gekozen als afsluitende activiteit van de Visserijweek en wordt een gratis jaarlijks te houden openluchtfestival. Niet alleen voor Haringrock betekent dit een stuk erkenning – ook de Visserijdagen krijgen weer de aandacht die het verdient wat Katwijk als (Cultuur)vissersdorp weer terug op de kaart zet.

Haringrock

De doelstelling van Haringrock, is het bieden van een podium aan Katwijkse bands en muzikanten. Het festival dat in de jaren 80 van de vorige eeuw ontstond uit een initiatief van de Katwijkse muzikanten, is door de jaren heen uitgegroeid tot een ver buiten de Bollenstreek bekend geworden festival. Het festival is volledig afhankelijk van vrijwilligers en sponsors die door de jaren heen altijd hun sympathie hebben getoond voor het evenement.

Nadat de vorige organisatie een aantal jaren geleden besloot dat het na een dikke 20 jaar mooi is geweest, hebben Ton Frissen (Jamming), Jan van Beelen en Tineke Zuijderduijn de organisatie overgenomen. De aanleiding tot een doorstart van het festival was tweeledig. Allereerst de oprichting van Stichting Visserijdagen Katwijk die de Visserijdagen weer wilden gaan organiseren in Katwijk. Een traditioneel Katwijks evenement dat echter sinds 1992 niet meer georganiseerd werd. Daarnaast is het zo dat Haringrock een zelfde lot beschoren leek als de Visserijdagen, want 2011 en 2012 zijn voorbijgegaan zonder dat het Haringrockfestival is gehouden. Katwijk dreigde zijn identiteit als (Cultuur) vissersdorp steeds meer kwijt te raken.

SVK en Jamming waren er snel uit: een festival als Haringrock past heel goed in het programma van de Visserijdagen en zodoende werden de krachten gebundeld. Met als resultaat dat Haringrock in de vorm van een groot gratis buitenfestival nu de afsluiter wordt van de Visserijdagen ofwel “de mede headliner van de week”, zoals Frissen het evenement noemt.

Dennis Weening

Haringrock bestaat inmiddels 25 jaar, is het oudste festival van Katwijk en krijgt hiermee een facelift. De organisatie heeft er voor gekozen om Haringrock ook een gezicht te geven en is er trots op dat Dennis Weening zijn medewerking aan dit festival heeft toegezegd. Dennis kennen we van TV West, Veronica, MTV, 3FM, RTL5 en meer. Daarnaast regisseert Dennis voor verschillende bands, waaronder Within Temptation en DI-RECT, reportages zoals tourreports en ‘The making of…’. Naast het regisseren en produceren is Dennis een zeer gewilde presentator op festivals. Zo presenteerde hij festivals als Parkpop, Koninginnenach, Beatstad, Paaspop, Noorderslag en Lowlands. En nu kan ook het oudste festival van Katwijk “Haringrock” aan dat rijtje worden toegevoegd. Daarbij biedt CortonVille haar support aan om het festival op hun eigen wijze te promoten.

Website

Sinds deze week is de website www.haringrock.nl in de lucht. Net als bij de bands zoekt Frissen het ook voor het internetgebeuren niet ver van huis. Het Katwijkse bedrijf Outhands heeft de site en het logo ontworpen – een jong bedrijf met een staat van dienst waar je ‘u‘ tegen zegt. De kwaliteit van Outhands (www.outhands.nl) is inmiddels ook opgemerkt door bedrijven als Achmea, the Phonehouse en Philips maar ook aan regionale bedrijven, winkels en horecagelegenheden verleenden zij hun diensten. Een site voor een festival maken, was nieuwe koek voor hen maar het resultaat mag er zijn. Het ziet er spectaculair uit.

Aanmelden bands,
vrijwilligers, sponsors

“ Net zo spectaculair als het festival wordt”, beloofd Frissen. Het is nog maar november en alles is al geregeld. De locatie is rond, de datum is bepaald, de vergunning is binnen - alleen nog de bands, de vrijwilligers en een aantal sponsors.

De organisatie van Jamming houdt zich nog steeds vast aan de doelstelling van dit festival. Het zal bedoeld zijn voor bands en muzikanten uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Daarbij zal het festival gratis toegankelijk zijn voor publiek. Tevens zal het festival, nu natuurlijk meer nog dan voorheen, landelijk gepromoot gaan worden. Zowel richting publiek, als richting boekingsbureaus en de pers. Om het festival aantrekkelijker te maken voor de media heeft de organisatie ervoor gekozen om ook een buitenlandse “guest” act te programmeren. Op deze manier hoopt de organisatie dat de Katwijkse bands bij een groter publiek onder de aandacht worden gebracht wat hopelijk weer resulteert in vervolgoptredens.
Tevens is Haringrock op zoek naar vrijwilligers. Enthousiaste mensen die het leuk vinden om deel uit te maken van de Haringrock-crew.

En –niet geheel onbelangrijk- als laatste is de organisatie nog op zoek naar sponsors. Voor de sponsors is de nieuwe opzet van Haringrock beslist interessant. Het festival is groter van opzet en er komt behoorlijk meer media aandacht.

Inschrijven/opgeven kan vanaf nu. Uit alle aanmeldingen wordt een gevarieerde line up samengesteld. Zie je Haringrock ook als een mooie manier om je met je band in de spotlights te spelen, reageer dan door een aanmeldingsformulier in te vullen op de website. Coverband, singer songwriter of tribute act, alles is als vanouds weer mogelijk op Haringrock.

Lokatie

Het Haringrockfestival vindt plaats op het Schaakplein aan de Boulevard in Katwijk. Het festival is gratis toegankelijk en wordt gehouden op zaterdag 29 juni van 17:00 tot 23:00. Na afloop verzorgt SVK de definitieve afsluiting van de Visserijdagen middels een groots vuurwerk op het Katwijkse strand.

Haringrock WebStore!

Programma Haringrock

Vrienden van