Haringrock overtuigt op alle fronten

Wijn wordt beter naarmate die ouder wordt. Een gezegde dat zeker ook opgaat voor Katwijks oudste rockfestival. Het was afgelopen zaterdag de 2e keer dat Haringrock op deze wijze als openluchtfestival gehouden werd. Was het vorig jaar al een hit met zo’n 1500 bezoekers – dit jaar wist het festival een dikke 2700 mensen op de been te krijgen.

“Bij festivals draait het om een totaalbeleving”, zegt organisator Ton Frissen na afloop. “Muziek, sfeer, lokatie maar natuurlijk ook het weer zijn bepalende factoren die je niet allemaal volledig zelf in de hand hebt. Alleen wanneer alles klopt, kun je spreken van een succes.”

Haringrock overtuigt op alle fronten

En dat was het afgelopen zaterdag. Zes bands, zes uur muziek en een publiek wat daar zichtbaar van genoot. Met de eerste klanken van de band Evening News brak de zon door en werd de toon gezet. Vrolijke klanken die deden denken aan een band als Kid Creole and the Coconuts uit de jaren 80.

All Comes Down, de band van de Katwijkse Zjantal Ypma, bracht muziek uit een andere hoek. Het rauwe, energieke repertoire deed het goed bij het publiek en de jonge Zjantal ontpopte zich gedurende de show als een femme fatale op het podium.

Het optreden van Support Act was één groot hoogtepunt. Knap hoe de band er telkens weer in slaagt om zichzelf na 14 jaar nog steeds te vernieuwen. Het was duidelijk dat zij er werk van hadden gemaakt om een speciale Haringrock-set samen te stellen. Muse, AC/DC, Michael Jackson – het stond als een huis.

In hun jubileumjaar knallen op Haringrock. Dat deed het 20 jaar geleden opgerichte Carthago. “Een hoge kwaliteits metal band met gothic invloeden”, zo werden ze door presentator Dennis Weening aangekondigd. Een genre dat destijds in 1994 een kort leven leek beschoren maar de heren en dame van Carthago zijn niet van het podium af te branden. Dit is wat ze noemen “het best bewaarde geheim van Katwijk”. Als een wakkere A&R manager ze opmerkt, kan het ineens helemaal uit de klauw gaan lopen met deze band.

Carthago was een logische overgang naar de spierballenrock van Rock of Ages. Deze gelegenheidsband speelde de greatest rockhits uit de Eighties. Ozzy, Whitesnake, Van Halen, muziek die velen in het publiek er toe aan zetten om de luchtgitaar erbij te nemen.

En dan Queenmania. Wat moet je daar nog over zeggen? Deze band brengt de hoogtijdagen van Queen weer terug. De griezelige gelijkenis van frontman Sonny met Freddie Mercury, de sound, de podiumact, de keuze van de liedjes – het is een lust voor het oog en het oor.

Om klokslag 11 uur werd afgesloten met een daverend vuurwerk en nog “I Want It All” zingend ging het publiek vrolijk huiswaarts.

Het gaat goed met Haringrock. Het festival is volwassen geworden en komt in vergelijking met vorig jaar weer professioneler over. De VIP-ruimte, de imponerende videowall, de tijdsplanning die met chirurgische precisie werd uitgevoerd en natuurlijk een prima samenwerking met de gemeente Katwijk die Haringrock het Katwijk Marketing label heeft toegekend. Een soort van KEMA-keurmerk dat niet alleen een stuk erkening maar ook een blijk van waardering is voor alle inspanningen die in de afgelopen jaren zijn gedaan. Wie er niet bij was: RTV Katwijk was met een peleton camera’s aanwezig en gaat het hele festival uitzenden op TV.

Haringrock WebStore!

Programma Haringrock

Vrienden van