Haringrock Wint Bijdrage Eneco Luchterduinen Fonds

Haringrock wint bijdrage Eneco luchterduinen fonds

Het is gelukt!!! Van Eneco ontving Haringrock voor het initiatief om wegwerp plasticvrij te gaan een bijdrage van het Eneco Luchterduinen Fonds (vernoemd naar het energiepark dat voor de kust komt), waardoor zijn investering van ruim 22 duizend euro een ‘sponsor’ krijgt.

Het was niet makkelijk, maar het is gelukt. Een idealistische gedachte is gerealiseerd. Geen wegwerp plastic meer op het Haringrockfestival vanaf dit jaar. De duizenden plastic wegwerp drinkbekers worden vervangen door duurzame polipropyleen glazen, en is hiermee de meest in het oog springende verandering.

“Maar wat dacht je bijv. van de plastic tasjes en patatbakjes en de zakjes mayonaise? Op Haringrock zal men het vanaf dit jaar niet meer tegenkomen.”, zegt organisator Ton Frissen die als visserman nog eens extra gemotiveerd was. “Een plasticvrij Haringrockfestival scheelt zomaar duizenden kilo’s plastic afval. Een initiatief waarvoor het milieu ons dankbaar zal zijn”.

De glazen zijn inmiddels in de maak en zullen al voor de start van het festival verkocht gaan worden. De datums zijn hiervoor al vastgelegd. Op donderdagavond 21 juni tijdens de XL koopavond, en op zaterdag 6 juli tussen 11:00 en 17:00 zal het Haringrockteam i.s.m Cafe In den Blauwe Back de eerste unieke Haringrock bekers in de verkoop doen.

Op die dagen, kort voordat het Haringrock festival plaats vindt, worden uit een speciale Haringrockstand de eerste glazen met Haringrock bedrukking voor 2,50 verkocht.

De glazen krijgen elk jaar een andere bedrukking zodat in de loop der tijd een hele serie ontstaat. Uiteraard kunnen aangeschafte glazen gewoon ieder jaar worden hergebruikt.

Aan bezoekers die geen zin hebben om telkens naar de bar te lopen, is ook gedacht. Op het festivalterrein zelf kan men dan een pitcher aanschaffen voor 4 munten. Na afloop kun je de pitcher desgewenst weer inwisselen –indien in goede staat- en krijg je de 4 munten weer terug.

Overigens hoeft niemand bang te zijn met munten te blijven zitten die het jaar erop niet meer gebruikt kunnen worden.

“Ook daarin zijn we duurzaam”, stelt Frissen gerust. “Er hoeven geen munten worden weggegooid. Met overgebleven munten van dit jaar kun je volgende jaren gewoon weer een biertje halen.”

Polipropyleen (ook wel PP genoemd) is een alternatief voor (voor het milieu zo schadelijke) plastic. Het is hard materiaal en een van de bijzondere eigenschappen is dat het zeer goed afbreekbaar is.

Haringrock is hiermee het eerst kustfestival dat volledig plasticvrij zal gaan in 2019.

Ook interessantBekijk alles