D.F.E. Meerburgprijs 2016

Pro Swing Folk

Whisky in the Jar

Naar Line-up Haringrock

Over Pro Swing Folk

Al ruim 20 jaar brengt Pro op podia in de Bollenstreek en ver daarbuiten een stevige portie akoestische folk. Ierse, Schotse, Amerikaanse en Nederlandse nummers worden met viool, gitaar, banjo, trekzak, drums en contrabas vrolijk en meerstemmig over je uitgestort. “Elk optreden een feest” is het motto en na ruim 200 optredens en 4 CD’s spettert het plezier er nog steeds vanaf. Van Dublinners tot Motörhead en van Mumford & Sons tot Avici, A capella of volle bak rock; de vaste fans weten Pro al jaren te vinden. Bijna elke maand is er een optreden.

Ontstaan

Pro startte in 1996 tijdens een zeiltrip op de Waddenzee georganiseerd door en met stamgasten van café "Het Koffiehuis" uit Noordwijk. De vrienden Ben, Flo en Louis vermaakten de opvarenden met het spelen op hun akoestische gitaren. Ben maakte vanuit zijn liefhebberij voor folkmuziek Flo en Louis enthousiast, Sandra sloot zich met haar viool aan bij het gezelschap en zo ontstond een kroeg- en straatgezelschap gespecialiseerd in zelf gearrangeerde Ierse, Schotse en Engelse covers. De songs werden begeleid door ferm aangeslagen gitaren, meerstemmige zang en Sandra’s viool. In de Bollenstreek en met name in Katwijk en Noordwijk bleek het enthousiasme voor de folky sound van de band enorm. In de loop der tijd werd Pro versterkt met bassist Dennis en drummer Fer en werden de drie gitaren steeds meer verruild voor het wasbord, de banjo en de trekzak.

Genre & Sound

Vooral de Ierse Folk neemt in het repertoire van Pro een prominente plaats in. Ook Engelse, Schotse en Amerikaanse Folk en af en toe zelfs nummers uit geheel andere hoek worden bij wijze van experiment "ver-Pro-ed". Covers van bands als "Flogging Molly ", the Dublinners", en "Levellers" nemen een centrale plaats in tijdens de optredens van Pro, maar ook een incidenteel nummer van "Motörhead" , schotse nummers van "The McAllmans" een portie "Nederfolk" en wat “Charlie Daniels country” worden niet geschuwd. Uiteraard kent ook “Mumford & sons” een plekje op de playlist.

Live kan Pro vergelijkingen met bands als "the Pogues" en “Mumfords” doorstaan. Kenmerkend bij de optredens zijn de positieve reacties van jonge punkers, bejaarde shantykoor fans en alles wat zich daar tussenin beweegt. Een optreden van Pro betekent een gezellige sfeer waarbij de folk liefhebbers en de gelegenheidsluisteraars aan hun trekken komen. Rockende evergreens worden afgewisseld met dansbare liederen en a capella intermezzo’s. Een optreden kan worden opgedeeld in meerdere verschillende sets met gegarandeerd een daverende finale.

Discografie & Bandnaam

Na een demo tape opgenomen in ’97 volgde in ‘99 een eerste CD “Dangerous Crossing”. Bezetting met drie gitaar zangers en de violiste. Hierna werd steeds vaker samengewerkt met bevriende muzikanten uit de band “Lost”. Met de “Lost” mannen ontstond een 7- mans band “Pro/ost” met een door contrabas, drums en toetsen veel steviger en voller geluid. De CD’s die volgden kenden steeds een aantal nummers “Pro” en een aantal nummers “Pro/ost”:

  • Past the point of Rescue (2001)
  • Ballance them cleverly (2004)
  • In Deep Amaze (2008)

Alle CD’s werden opgenomen in de Soundbite Studio’s te Valkenburg. De laatste jaren is er sprake van een vaste 6-mans formatie spelend onder de naam Pro Swing Folk, doorgaans afgekort tot Pro.